Mijn hond heeft spijsverteringsproblemen

 

Honden zijn van nature aaseters. Ze hebben een robuust spijsverteringsstelsel ontwikkeld waarmee ze op een veilige manier allerlei dingen kunnen eten die ze vinden.

Zelfs met deze taaie spijsvertering gaat het van tijd tot tijd wel eens mis en krijgen ze maagproblemen. Wat moet u doen als dit gebeurt?

Waardoor wordt de maag van honden verstoord? 

Er zijn twee hoofdtypen spijsverteringsproblemen bij honden: acute of chronische.

Acute spijsverteringsproblemen treden plotseling op, zijn over het algemeen eenmalig of zeldzaam, doen zich voor gedurende een korte periode en kunnen zelfs vanzelf verdwijnen.

Een chronische spijsverteringsprobleem is wanneer de aandoening gedurende een langere periode aanhoudt en het maagdarmkanaal weken of zelfs langer aantast en die steeds opnieuw kan optreden.  Wanneer er sprake is van deze langdurige ziekte, kan dat wijzen op onderliggende problemen.

In de meeste gevallen, vooral bij acute spijsverteringsproblemen, wordt het in de meeste gevallen veroorzaakt door iets wat het dier heeft gegeten wat het niet had moeten eten.

Er zijn echter andere mogelijke oorzaken, zoals: 

  • Voedselallergie of -intolerantie
  • Bacteriële of virusinfecties
  • Wormen of andere parasieten
  • Onderliggende gezondheidsproblemen, zoals nier-, leverfalen of urineweginfecties, 
  • Stress kan ook maag- of buikpijn veroorzaken

Maak u niet te veel zorgen. De meest waarschijnlijke reden voor maag- of buikpijn is dat het dier iets heeft gegeten dat het beter niet had kunnen eten.

Wanneer moet u naar de dierenarts?

Braken en diarree is de natuurlijke manier waarop het lichaam het probleem oplost.  Het is niets om u zorgen over te maken en niet nodig om gelijk naar de dierenarts te gaan. Houd uw dier in de gaten en kijk of de klachten verbeteren.

U moet naar de dierenarts bij een van de volgende klachten

  • Het braken of de diarree houdt aan, duurt enkele uren of wordt erger
  • Het braken of de diarree duurt langer dan 24 uur
  • Zwelling van de buik 
  • Tekenen van bloed in het braaksel of de diarree
  • Als het dier pijn lijkt te hebben
  • Als het dier moe of lusteloos lijkt

Als u een van deze tekenen ziet, of als u zich zorgen maakt, ga dan naar de dierenarts.

Wat zijn de klachten van een hond met maag- of buikpijn?

Diarree of braken zijn de meest voor de hand liggende tekenen dat er iets mis is met het spijsverteringsstelsel.  

Uitdroging, vermoeidheid, overmatige winderigheid, kwijlen en verlies van eetlust kunnen allemaal tekenen van buikpijn zijn.

Een tip om te zien of uw hond uitgedroogd is: knijp met duim en wijsvinger zachtjes de huid vast. En laat vervolgens los. Als de huid snel terugveert, dan is er geen uitdroging. Als de huid langzamer terugveert, kan uw dier uitgedroogd zijn. 

Aanbevolen hondenvoeding bij spijsverteringsproblemen

Het belang van een gezond microbioom

Het microbioom is de naam voor de biljoenen bacteriën en andere micro-organismen die in het darmkanaal leven. 

Het microbioom speelt een belangrijke rol bij de vertering van voedsel, maar helpt ook het immuunsysteem te versterken, reguleert hormonen, ondersteunt gezonde darmen en speelt zelfs een rol in de gemoedstoestand. Een gezond microbioom is dus belangrijk.

In gezonde darmen is het microbioom in balans, wat betekent dat de goede bacteriën zich zo goed vermenigvuldigen dat ze de slechte bacteriën blokkeren. Wanneer er een balans is van bacteriën in de darmen, is dit een gezond evenwicht.

Een eenvoudige stoornis in de spijsvertering kan deze delicate balans echter verstoren.  

Lekkende darm

Bij een gezonde hond zijn de cellen in de darmwand nauw met elkaar verbonden door middel van tight junctions 'een soort schuifdeurtjes', deze laten water en voedingsstoffen door en blokkeren schadelijke stoffen. 

Ontstekingen in de darmen kunnen deze tight junctions verstoren, waardoor de darmwand wordt beschadigd en de darmbarrière doorlatend wordt: de zogenaamde 'lekkende darm'.  Wanneer dit gebeurt, kunnen bacteriën, allergenen en giftige stoffen in de bloedsomloop terechtkomen, wat leidt tot veel, ernstigere ziekten, waaronder obesitas, diabetes, nier- en leverproblemen, colitis, IBD, huidproblemen (allergieën), gewrichtsproblemen (ontsteking) en zelfs gedragsproblemen. 

Veel gevallen van een lekkende darm zijn het gevolg van geleidelijke en langdurige darmschade, veroorzaakt door problemen zoals voedselallergieën, langdurig gebruik van antibiotica of langdurige slechte absorbtie van voedingsstoffen en verstoorde spijsvertering. 

Langdurige periodes van spijsverteringsproblemen kunnen het microbioom in onbalans brengen met een overgroei van slechte bacteriën en een verminderd aantal goede bacteriën, wat tot ontstekingen kan leiden. 

Hoewel blootstelling op korte termijn niet altijd leidt tot een lekkende darm, kan het op langere termijn de darmintegriteit schaden, wat kan leiden tot nog ernstigere aandoeningen. 

Spijsverteringsproblemen moeten onder controle worden gehouden om te voorkomen dat ze erger worden

Wat is de beste voeding voor een hond met maagpijn?

Braken of diarree kan snel uitdroging veroorzaken, dus het belangrijkste is dat het vocht aangevuld wordt. Probeer uw hond kleine hoeveelheden water te geven, voorkom grote slokken en blijf dat doen. Zo voorkomt u uitdroging.

Het is over het algemeen niet handig om te stoppen met het geven van voeding. De wand van de dunne darm bestaat uit kleine, vingerachtige uitsteeksels die de darmvlokken worden genoemd. De darmvlokken vergroten het oppervlak voor het opnemen van voedsel en stoffen die bij de spijsvertering vrijkomen. Tijdens spijsverteringsproblemen worden de darmvlokken ingekort, waardoor de opname van voedingsstoffen afneemt.  Door niet te eten, krijgen de darmvlokken geen voedingsstoffen binnen en worden ze nog korter, wat het probleem erger maakt.

 

Blijf uw hond dus eten geven tijdens spijsverteringsproblemen. Maar wat geef je dan?

Soms wordt een eentonig zelfgemaakt dieet van kip en rijst aanbevolen. Hoewel dit het spijsverteringsstelsel wat rust kan geven en diarree of braken kan verlichten, is het niet volledig voedzaam en dus alleen geschikt voor zeer kortdurend gebruik. Een eentonig kip-met-rijstdieet bevat ook geen speciale ingrediënten die nodig zijn om het darmkanaal weer volledig gezond te maken.

Speciale spijsverteringsondersteunende dieetvoedingen zijn ontworpen voor honden met spijsverteringsproblemen. Ze zijn gemaakt met licht verteerbare ingrediënten, ter compensatie van het verminderde vermogen om voedsel te verteren. En ze hebben een verhoogd gehalte aan elektrolyten, zoals kalium en natrium, ter compensatie van de stoffen die tijdens het braken of diarree verloren gaan. Dus zelfs met een maag die van streek is, zorgen deze spijsverteringsdiëten ervoor dat uw hond de voedingsstoffen krijgt die hij nodig heeft.

SPECIFIC Digestive Support dieetvoedingen bevatten ook AuraGuard. Dit ingrediënt ondersteunt de integriteit van de darmwand door het gehalte aan eiwitten die nodig zijn voor de vorming, het onderhoud en de structuur van de zogenoemde schuifdeurtjes te verhogen. Het verbetert ook de productie van het slijmvlies dat een beschermende laag op de darmwand vormt.

SPECIFIC Digestive Support dieetvoedingen bevatten ook meerdere ingrediënten om het microbioom in balans te krijgen en het darmkanaal weer gezond te maken.  AuraGuard en fermenteerbare vezels (bietenpulp, XOS en FOS) zorgen voor de groei van nuttige bacteriën en verminderen slechte bacteriën, wat een evenwichtiger en diverser microbioom oplevert.  

Toegevoegde postbiotica leveren de gezonde bioactieve stoffen die worden geproduceerd door goede bacteriën, ondersteunen het immuunsysteem en een evenwichtige ontstekingsreactie. 

SPECIFIC dieetvoedingen voor spijsverteringsproblemen

Er zijn verschillende soorten SPECIFIC dieetvoedingen ter ondersteuning van spijsverteringsproblemen omdat het optimale type voeding afhankelijk is van de oorzaak van het probleem.  

Geschikt voor ondersteuning van

Kenmerken

 SPECIFIC-dieetvoeding

  • Slechte opname van voedingsstoffen
  • Slechte spijsvertering
  • Acute ontsteking van het maag-darmkanaal
  • Bacteriële overgroei in de dunne darm (SIBO)
  • Exocriene pancreas-insufficiëntie (EPI)
  • Licht verteerbare ingrediënten en weinig vezels voor een maximale verteerbaarheid en opname van voedingsstoffen
  • Met AuraGuard, ter ondersteuning van de darmbarrière en een gezond microbioom
  • Postbiotica ter ondersteuning van een gezond darmmicrobioom
  • Hoog vitamine- en mineralengehalte ter compensatie van een minder efficiënte opname van voedingsstoffen
  • Verhoogd gehalte aan elektrolyten voor de compensatie van voedingstekorten door diarree en braken
  • Beta-glucanen en nuttige vezels ter ondersteuning van de immuunrespons en darmgezondheid

CID & CIW Digestive Support

  • Pancreatitis
  • Exocriene pancreas-insufficiëntie (EPI)
  • Lymfangiëctasie
  • Hyperlipidemie
  • Cholestasis
  • Een uitzonderlijk laag vetgehalte geeft de alvleesklier een rustmoment, de kans om te herstellen en aandoeningen te verlichten die profiteren van een lage vetinname
  • Rijk aan omega-3 uit visolie om het lichaamseigen ontstekingsremmende proces te ondersteunen
  • Gemaakt met hypoallergene en licht verteerbare ingrediënten, zoals gehydrolyseerde zalm en tapioca
  • Met AuraGuard, ter ondersteuning van de darmbarrière en een gezond microbioom
  • Toegevoegde vrije nucleotiden ondersteunen zowel de immuunfunctie als het snelle herstel van de darmen
  • Hoog vitamine- en mineralengehalte ter compensatie van een minder efficiënte opname van voedingsstoffen
  • Verhoogd gehalte aan elektrolyten voor de compensatie van voedingstekorten door diarree en braken

CID-LF & CIW-LF Digestive Support Low Fat

  • Colitis
  • Chronische darmontsteking (IBD)
  • Rijk aan omega-3 uit visolie, wat de natuurlijke ontstekingsremmende processen van het lichaam ondersteunt
  • Gemaakt met gehydrolyseerde zalm voor een hoge verteerbaarheid en een lage allergeniteit
  • Hoog vitamine- en mineralengehalte ter compensatie van een minder efficiënte opname van voedingsstoffen
  • Verhoogd gehalte aan elektrolyten voor de compensatie van voedingstekorten door diarree en braken

COD-HY &
COW-HY Allergen Management Plus

  • Voedselallergie/-intolerantie
  • Chronische darmontsteking
  • Spijsverteringsproblemen kunnen worden veroorzaakt door een ongewenste reactie op bepaalde voedingsmiddelen. De licht verteerbare hypoallergene diëten zijn gemaakt met ingrediënten met een laag allergeengehalte, zoals ei, lamsvlees, gehydrolyseerd zalmeiwit en rijst, wat het risico op een voedselreactie vermindert
  • Hoog vitamine- en mineralengehalte ter compensatie van een minder efficiënte opname van voedingsstoffen
  • Verhoogd gehalte aan elektrolyten voor de compensatie van voedingstekorten door diarree en braken

CDD, CDW & CDD-HY Food Allergen Management

  • Vezelresponsieve chronische diarree
  • Obstipatie
  • Vezelresponsieve colitis 
  • Klachten van vezelresponsieve chronische diarree, colitis en constipatie worden verlicht door vezelrijk dieetvoer dat resulteert in grotere, zachtere ontlasting die gemakkelijker door de darmen beweegt 
  • Het lage vetgehalte is ook gunstig voor gevallen van hyperlipidemie en cholestase

CRD-1 & CRW-1 Weight Reduction 

CRD-2 Weight Control

SPECIFIC® voeding is verkrijgbaar via uw dierenarts

Vind een dierenarts in de buurt

OF

Meer artikelen voor hondenliefhebbers

keyboard_arrow_up