Kan voeding helpen bij gewrichtsklachten?

 

Gezonde gewrichten

Of ze nu buiten aan het rennen zijn of op de bank aan het springen, de gewrichten van uw hond staan voortdurend onder druk. Het is belangrijk dat een hond een actief leven leidt, maar hoe meer hij zijn gewrichten gebruikt hoe meer kans er is op blessures die op de lange termijn een verhoogde kans geven op chronische gewrichtsklachten. Door de verbeteringen in voeding en gezondheidszorg worden huisdieren tegenwoordig een stuk ouder. Daarom krijgen eigenaren en dierenartsen ook meer te maken met ouderdomsklachten, zoals artrose.

Artrose bij honden

Artrose (Osteoartritis) is een chronische aandoening waarbij het kraakbeen tussen de gewrichten langzaam verdwijnt. Het komt vooral voor bij oudere honden. Het is bekend dat 90% van de honden boven 5 jaar last heeft van artrose. In een normaal, gezond lichaam worden de botten beschermd door kraakbeen. Kraakbeen wordt constant afgebroken en opgebouwd. In een gezond lichaam wordt het sneller opgebouwd dan het wordt afgebroken. De snelheid van de opbouw kan echter worden vertraagd door factoren als leeftijd, ziekte of genetische aanleg. Het afbraakproces kan ook versneld worden door intensieve lichaamsbeweging of overgewicht. In dit geval wordt het kraakbeen sneller afgebroken dan het wordt opgebouwd. Hierdoor kunnen de gewrichten gaan schuren waardoor er pijnklachten, irritatie en ontstekingen ontstaan. Wat de oorzaak ook precies is, artrose heeft een grote impact op het leven van uw hond. 

Hoe kan ik artrose bij mijn hond herkennen?

Acute pijn is zelden het eerste teken van artrose. Een vaker voorkomend teken is dat uw hond minder actief wordt. Dit kan simpelweg inhouden dat hij minder doet op een dag, maar ook dat hij meer moeite heeft met de dagelijkse activiteiten zoals op de bank of in de auto springen. U kunt misschien ook merken dat uw hond meer moeite heeft als het koud is.

Hoe behandel je artrose bij honden?

Als de behandeling van pijn en ontstekingen aanslaat kan uw hond een normaal en gezond leven leiden. Bij ernstige klachten kan een operatie nodig zijn. Dit kan variëren van het spoelen van de gewrichten tot complete vervanging van de gewrichten. Als uw hond verder fit en gezond is kan het veranderen van de voeding voldoende zijn om hem te behandelen en de klachten te verminderen. De juiste voedingsstoffen (zoals visolie) kunnen helpen de klachten en symptomen van de ziekte onder controle te houden.

Hoe kan voeding helpen bij artrose?

Bij artrose kan de juiste voeding op 3 manieren helpen.

Remmen van ontstekingen
Voeding die rijk is aan Omega-3 vetzuren uit visolie kan het natuurlijke ontstekingsremmende proces in het lichaam ondersteunen. 

Ondersteunen van kraakbeen:

  • Omega-3 uit visolie vermindert de activiteit van enzymen die kraakbeen afbreken.
  • Chondroïtine zijn belangrijke onderdelen van kraakbeen. Als deze stoffen in de voeding zitten kunnen ze de benodigde bouwstenen leveren om het kraakbeen te herstellen.
  • Mangaan ondersteunt de vorming van nieuw kraakbeen.
  • Vrije radicalen, die tijdens de ontstekingen vrijkomen, zorgen voor verdere afname van kraakbeen. Voldoende antioxidanten in de voeding kunnen helpen om deze vrije radicalen te neutraliseren.

Optimaal gewicht:
Overgewicht is zowel een oorzaak als een gevolg van gewrichtsproblemen. Overgewicht zorgt ervoor dat kraakbeen sneller verdwijnt. Daarnaast zorgt de pijn ervoor dat uw hond minder zal bewegen, wat weer een negatief effect kan hebben op zijn gewicht. U kunt het beste een dieetvoeding geven die weinig energie bevat en veel vezels waardoor uw hond kan afvallen, maar wel een voldaan gevoel heeft na het eten.

SPECIFIC® voeding is verkrijgbaar via uw dierenarts

Vind een dierenarts in de buurt

OF

Meer artikelen voor hondenliefhebbers

keyboard_arrow_up