Krill: een superieure vorm van omega-3

Wij zoeken voortdurend naar manieren om de samenstelling van ons dieetvoer te verbeteren en honden gezond te houden. Het optimaliseren van het voedingsprofiel van het SPECIFIC-assortiment is een van de redenen geweest om krill toe te voegen aan ons dieetvoer. Krill is een rijke en duurzame bron van een superieure vorm van omega-3.

Waarom gebruiken wij krill?

 • Omega-3 uit krill wordt beter opgenomen
  Krill bevat astaxanthine
  Krill bevat choline
  Krill is ook een volledige en waardevolle bron van mariene eiwitten

Wat is krill?

 • Krill bestaat uit kleine garnaalachtige schaaldieren van ongeveer 5 cm lang.
  De biomassa van krill is enorm en wordt geschat op ongeveer 500 miljoen ton, tweemaal zo groot als de menselijke biomassa.
  Krill voedt zich met fytoplankton of algen die zich onderaan de voedselketen bevinden. Krill op zijn beurt wordt gegeten door vissen, vogels, pinguïns en walvissen.
  Het belangrijkste paaiseizoen van Antarctisch krill vindt plaats van januari tot maart. Vrouwelijke krill legt tot 10.000 eitjes per keer, soms meerdere keren per seizoen.
  Er zijn 85 soorten krill bekend. De krill die in SPECIFIC-voer wordt gebruikt, is de Euphausia Superba - de meest voorkomende soort krill. Deze wordt aangetroffen in de wateren van de Zuidelijke Oceaan waar zich een zeer beperkte ophoping van verontreinigingen voordoet.

Het voordeel van fosfolipide: onovertroffen opname

De omega-3 vetzuren EPA en DHA kunnen aanwezig zijn in de vorm van ofwel triglyceriden, te vinden in de meeste omega-3-bronnen, ofwel fosfolipide, wat geleverd wordt door het ingrediënt Antarctische krill.

Omdat fosfolipiden de bouwstenen zijn van alle celmembranen, worden omega-3 vetzuren die zich aan fosfolipiden binden, efficiënter door lichaamscellen, weefsels en organen opgenomen.

 
 Omega-3 fosfolipiden zijn in water oplosbaar, waardoor ze licht verteerbaar zijn voor huisdieren en gemakkelijk door hun lichaam worden geabsorbeerd.

Krill bevat astaxanthine

Astaxanthine is een krachtig, natuurlijk carotenoïde pigment dat wordt gezien als een van de krachtigste antioxidanten in de natuur: meer dan 10 keer zo effectief als andere carotenoïden, zoals bètacaroteen en luteïne, en meer dan 100 keer zo effectief als vitamine E (α-tocoferol)

Krill bevat choline

 • Choline is essentieel voor de stofwisseling en het opbouwen en onderhouden van de celstructuur. Het speelt een essentiële rol bij hart-, lever- en hersenfuncties en de stofwisseling van honden
  Choline helpt cholesterol af te breken in de lever, waarbij triglyceriden uit de lever worden gehaald.
  Choline vergroot het vermogen van de hersenen om te groeien en goed te functioneren door de structurele en functionele integriteit van membranen te waarborgen en neurotransmissie te regelen.  
  Choline bevordert en reguleert het metabolisme, terwijl ook berichten van de hersenen naar de spieren worden gestuurd voor een betere beweging en uithoudingsvermogen.

Krill en duurzaamheid

Krill dat gebruikt wordt voor SPECIFIC-voer is afkomstig van visserijbedrijf Aker BioMarine, een echte voorvechter van duurzame visserij

In 2010 kreeg de krillvangst van Aker BioMarine een certificaat van de Marine Stewardship Council (MSC).

In 2018 ontving de Antarctische-krillvisserij voor het vierde jaar op rij een A-rating van het Sustainable Fisheries Partnership (SFP) voor een krill-biomassa die in zeer goede staat verkeert.


 

De krillvisserij in Antarctica wordt beheerd en gereguleerd door de Commissie voor de instandhouding van de levende rijkdommen in de Antarctische wateren (CCAMLR) en staat alleen duurzame oogst toe die geen schade toebrengt aan andere ecosystemen.

BEPERKTE VANGSTGROOTTE

In de meeste visserijtakken is de vangst beperkt tot 10% van het visbestand.  In de krillvisserij wordt de grens vastgesteld op slechts 1% van het bestand en bedraagt de werkelijke vangst slechts 0,3% van de totale biomassa.  Deze lage vangst, in combinatie met de snelle kweekcyclus van krill, betekent dat de visbestanden meer dan genoeg in staat zijn zichzelf aan te vullen.

BEPERKT GEBIED

De krillvisserij in de Zuidelijke Oceaan vindt voornamelijk plaats in visserijgebied 48 in de Antarctische wateren.

In 2018 werd een vrijwillige visserijvrije zone rondom pinguïnkolonies geïntroduceerd.

ECO HARVESTING

Onze krill wordt gevangen met behulp van de Eco-Harvesting-technologie, een gepatenteerd systeem dat gebruikmaakt van een pelagisch midwater-trawlsysteem. Het wordt beschermd door een fijnmazig net, dat voorkomt dat alles wat groter is dan krill het net binnengaat

In plaats van de vangst aan boord te brengen door het net op te hijsen, wordt een slang bevestigd aan het uiteinde van het net, dat gedurende het gehele proces onder water blijft. Een continue stroom water in de slang brengt de krill rechtstreeks naar het schip.

Door het aantal keren dat het net ingezet wordt te verminderen, wordt het risico van bijvangst in het net beperkt tot bijna nul.

keyboard_arrow_up