Vis is een uitstekende bron van voedingsstoffen die nodig zijn om honden gezond te houden. Vis is daarom het belangrijkste bestanddeel van veterinair SPECIFIC-dieetvoer.

  • Vis is van nature rijk aan omega-3, essentiële onverzadigde vetzuren die een belangrijke rol spelen in de gezondheid van huid en vacht, gewrichtsmobiliteit, de gezondheid van hart en nieren en de ontwikkeling van hersenen en ogen. Ze bevorderen ook een sterk immuunsysteem
  • Vis bevat de gunstige vormen van omega-3, EPA en DHA, die niet aanwezig zijn in plantaardige omega-3 en alleen kunnen worden verkregen uit vis en andere mariene bronnen

  • Vis is een goed uitgebalanceerd eiwit met de juiste balans van aminozuren voor de eiwitbehoeften van het lichaam

  • Viseiwitten zijn van hoge kwaliteit, laag in verzadigd vet en gemakkelijk verteerbaar

  • Vis en andere mariene bestanddelen zitten vol met vitamines D en B2 (riboflavine) die de botvorming, zenuw- en spiercontrole ondersteunen en de gezondheid van de huid en vacht bevorderen

  • Vis is een geweldige bron van mineralen en spoorelementen, waaronder calcium, fosfor, ijzer, zink, jodium, magnesium en kalium.

Omega-3 en Omega-6 vetzuren zijn betrokken bij vele processen in het lichaam zoals de aanmaak van gezonde cellen en het behoud van gezonde hersen- en zenuwfuncties. 

Het lichaam kan deze vetzuren zelf niet aanmaken en moet ze dus uit de voeding halen.

Omega-6 vetzuren komen in meerdere voedingsmiddelen voor, zoals plantaardige oliën, gevogelte, eieren, noten en verschillende soorten granen.

Omega-3 vetzuren kunnen uit plantaardige bronnen komen, zoals lijnzaad en lijnzaadolie, of uit vis. De Omega-3 vetzuren uit plantaardige olie hebben echter een andere vorm dan het lichaam nodig heeft. De juiste vorm van Omega-3 vetzuren komt alleen voor in vis

Waarom moet de verhouding tussen Omega-6 en Omega-3 vetzuren in balans zijn? 

Voor de ontstekingsremmende werking op de organen moet er een goed evenwicht zijn tussen Omega-6 en Omega-3 vetzuren in het lichaam.

Het wordt aangenomen dat de mens zich heeft ontwikkeld met een verhouding tussen Omega-6 en Omega-3 van 1:1. De voeding van nu is echter rijk aan plantaardige oliën waardoor de verhouding nu gemiddeld uitkomt op zo'n 10:1 (Omega-6 : Omega-3) en wel op kan lopen tot 30:1. De ideale verhouding ligt rond 4:1. Het is dus duidelijk dat we meer Omega-3 vetzuren uit vis moeten eten om deze verhouding beter in balans te brengen.

Eicosanoïden zijn signalerende moleculen die een aantal van de lichaamsprocessen regelen, vooral op het gebied van ontstekingen en de werking van het immuunsysteem.

Eicosanoïden worden gevormd uit Omega-3 of Omega-6 vetzuren, waarbij de eicosanoïden uit Omega-6 zorgen voor ontstekingen. 

Omdat de Omega-3 en Omega-6 vetzuren dezelfde enzymen en transportsystemen gebruiken zal extra beschikbaarheid van de gunstige eicosanoïden uit het Omega-3 vetzuur EPA helpen om de ontstekingsvormende eicosanoïden uit Omega-6 vetzuren te blokkeren.

Ondersteuning van hersenen en ogen: De Omega-3 vetzuren DHA zijn belangrijke bouwstenen van de hersenen en het netvlies en spelen een sleutelrol in de vorming van celmembranen in de hersenen. Hierdoor worden ontstekingen in de hersenen geremd en nieuwe celvorming in de hersenen gestimuleerd. Meer dan eenderde van de vetzuren in het netvlies bestaat uit het Omega-3 vetzuur DHA en het wordt gezien als een essentieel element voor de ontwikkeling van het netvlies.

Vacht- en huidconditie: Omega-3 uit visolie ondersteunt een gezonde huid en vacht door de productie van ontstekingsbevorderende eicosanoïden te remmen. Visolie bevordert ook de aanmaak van talg - een wasachtige substantie - dat een versoepelende werking heeft op de huid en vacht en dat een olieachtige beschermlaag geeft waardoor het glanst.

Soepele gewrichten: De belangrijkste oorzaak van pijn in de gewrichten in de afbraak van kraakbeen. In een normaal, gezond lichaam worden de botten beschermd door kraakbeen, een soepel rubberachtig weefsel. Dit kraakbeen beschermt de uiteinden van de botten, op de plek waar ze de gewrichten raken, en zorgt voor demping waardoor de gewrichten makkelijk kunnen bewegen.
In een gezond lichaam wordt kraakbeen net zo snel opgebouwd als afgebroken.
Als het opbouwen echter langzamer gaat (bijvoorbeeld door ouderdom, ziekte of genetische aanleg) of de afbraak veel sneller gaat (door intensieve beweging of overgewicht) dan breekt de laag kraakbeen tussen de 2 botten af waardoor de botten langs elkaar gaan schuren. Dit zorgt voor pijn, irritatie en ontstekingen.
Omega-3 vetzuren uit visolie kunnen helpen door de aanmaak van ontstekingsbevorderende eicosanoïden te remmen.

Colitis: Door de natuurlijke ontstekingsremmende processen van het lichaam te ondersteunen, kan omega-3 helpen de remissie van colitis ulcerosa, een ontsteking van de slijmvliezen van de dikke darm, in stand te houden.

Gezondheid van het hart: Een hoog gehalte aan omega-3-vetzuren kan het behoud van de vetvrije lichaamsmassa, de eetlust en een normaal hartritme ondersteunen 

Urinekristallen: Verhoogde vetzuren in de voeding kunnen het risico op de vorming van urinestenen bij katten verminderen

 

 

De productie van elk soort voedsel heeft gevolgen voor het milieu, maar er zijn een aantal voordelen voor vis in het algemeen

  • Vissen stoten minder methaan uit. Methaanuitstoot door veeteelt heeft een grote impact op het milieu.

  • De voederconversieratio (de hoeveelheid voedsel die door een dier wordt gegeten ten opzichte van de hoeveelheid voedsel die door het dier wordt geproduceerd) ligt lager bij vissen.

  • Vissen zijn koudbloedige dieren en hoeven dus weinig energie te verbruiken om hun lichaam op temperatuur te houden. Bovendien worden vissen ondersteund door het water, wat betekent dat vissen minder energie verbruiken om te bewegen en rechtop te blijven.

  • Vissen nemen geen waardevolle bouwland in gebruik 

OM DE GEVOLGEN VAN DE VISVANGST VOOR HET MILIEU TE BEPERKEN, HOUDEN WI J ONS BIJ SPECIFIC AAN DE VOLGENDE REGELS:

  • Wij gebruiken in ons droogvoer uitsluitend vis die gevangen is door gecertificeerde visserijbedrijven, wat de risico's op overbevissing verkleint

  • Onze zalm is afkomstig van sterk gereguleerde Schotse en Noorse kwekerijen waar het gebruik van hormonen voor groeibevordering verboden is en waar strikte regels gelden voor zeebodemverontreiniging, kooigrootte en bezettingsdichtheid

Wij gebruiken een aantal verschillende bronnen en soorten vis en mariene ingrediënten in ons dieetvoer.

Vismeel - dit is een gemalen poeder van gekookte vis en een geconcentreerde bron van eiwitten. Ons vismeel is gemaakt van diverse, in het wild gevangen, Atlantische witvissen, voornamelijk blauwe wijting.

Gehydrolyseerd zalmeiwit – gemaakt van Noorse en Schotse gekweekte zalm

Visolie – Visolie is een natuurlijk product en bevat variabele hoeveelheden van EPA & DHA Omega-3. Bij SPECIFIC gebruiken we een speciaal gemengde visolie die gewonnen wordt uit de lever van kabeljauw en ansjovis om een consistent en hoog gehalte aan Omega-3 vetzuren te garanderen.

Krill - ons nieuwste ingrediënt, is een uitmuntende wateroplosbare bron van Omega-3, aanwezig als fosfolipiden (in plaats van triglyceriden) en biedt een aanzienlijk betere biologische beschikbaarheid. Krill is ook rijk aan astaxanthine en choline. Onze krill is afkomstig van MSC-gecertificeerde bronnen.

Verse sardine - verse en volledig door MSC gecertificeerde sardines worden gebruikt in een aantal soorten SPECIFIC-dieetvoer. De vis wordt met kleine boten met ringnetten gevangen voor de kust van Cornwall. Dit vangsysteem vermindert bijvangst, brandstofverbruik en schade aan de zeebodem

Algen - geen vis, maar waterplanten en een rijke bron van omega-3. Algen zijn een zeer duurzame bron van grote hoeveelheden en consistente concentraties van omega-3. Algen groeien ongelooflijk snel en kunnen worden geteeld op grond die niet voor de landbouw gebruikt wordt. Hierdoor wordt er minder productieve grond in beslag genomen en zijn er minder ecologische hulpbronnen nodig. De NASA, die onderzoek deed naar een manier waarop Mars-kolonisten eventueel zouden kunnen worden gevoed, werd zodoende de drijvende kracht achter de moderne commerciële algenproductie.

keyboard_arrow_up