SPECIFIC® is misschien niet de goedkoopste voeding op de markt, maar daar zijn hele goede redenen voor.

Allereerst wordt onze voeding gemaakt volgens een vaste receptuur. De meeste goedkopere merken gebruiken een zogenaamde open receptuur waarbij de hoeveelheid en verhouding van de ingrediënten tussen meerdere partijen kunnen verschillen om de kosten lager te houden. Bij een vaste receptuur wordt voor elke productie precies dezelfde hoeveelheid van elk ingrediënt gebruikt. We doen dit omdat onze voeding zorgvuldig is ontwikkeld om zeer specifieke voedingswaardes te bieden. De duurdere productie volgens vaste receptuur zorgt ervoor dat we deze kwaliteit kunnen leveren, elke keer weer.

We maken ook gebruik van duurdere ingrediënten wanneer we weten dat deze de betere essentiële voedingsstoffen leveren.

Er is geen eenvoudige verklaring voor het feit dat sommige honden gras eten. Honden zijn in elk geval wel dol op alles met een onderscheidende geur. Daarom kunnen sommige honden vers gras of gras met de geur van urine van een andere hond interessant vinden.

Honden kunnen overgeven wanneer ze gras hebben gegeten. Dit zou erop kunnen duiden dat honden gras eten om makkelijk te kunnen overgeven als ze last hebben van hun maag. Het is echter niet zeker dat dit de reden is. Maar gras is gelukkig niet schadelijk voor honden. Door de harde cellulose in gras kunnen ze het niet verteren en in de meeste gevallen zal het gewoon door het maag-darmkanaal gaan en zichtbaar zijn in de ontlasting.

Als uw hond ineens stopt met eten kan dit een teken zijn dat hij ziek is of last heeft van zijn maag. Probeer vast te stellen of dit het geval is en houd zijn ontlasting en gedrag in de gaten. Hieraan kunt u namelijk zien of er sprake is van ziekte. Neem bij twijfel altijd contact op met uw dierenarts.

Natuurlijk zijn er andere redenen waarom uw hond niet kan of wil eten. Mogelijke redenen zijn:

  • Pijn of een probleem in de mond, tanden of keel.
  • Een verandering in de samenstelling of kwaliteit van de voeding.
  • Voeding die niet goed is bewaard.
  • Als uw normale voedingsmerk geen vaste receptuur gebruikt dan kan de samenstelling van een nieuwe verpakking anders zijn. Hierdoor kan de voeding ook anders smaken.

Sommige honden zijn echte onderzoekers. Zij zullen tijdens de wandeling vanalles vinden en opeten. Het is moeilijk om in te schatten hoeveel een hond op deze manier binnenkrijgt, waardoor een correcte aanpassing van zijn voeding bijna onmogelijk is.

Speciaal ontwikkelde hondenvoeding is het veiligst en gezondst om te eten. Probeer daarom zoveel mogelijk te voorkomen dat uw hond andere dingen eet. Het kan bijvoorbeeld helpen om uw hond voor de wandeling eten te geven en om onderweg brokjes mee te nemen als traktatie.

Het is natuurlijk wél verstandig om bij te houden hoeveel traktaties u geeft om de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid niet te overschrijden.

Als uw hond ineens ongelukjes krijgt, waarbij u urine en ontlasting in huis vindt, dan is het belangrijk dat u contact opneemt met uw dierenarts. Uw dierenarts kan beoordelen of er sprake is van een ziekte of dat het gaat om een verandering in zijn gedrag. Wat er ook aan de hand is, uw dierenarts kan u helpen om de oorzaak te achterhalen en u helpen met het vinden van een oplossing.

Waarschijnlijk voelt uw hond zich er slecht onder, vooral als het te maken heeft met een ziekte.

Het kan gaan om een infectie in de urinewegen of het maag-darmkanaal, diabetes, een hormonale aandoening, spijsverteringsklachten, blaasstenen of een blaasontsteking. In deze gevallen zal er een behandeling nodig zijn.

Misschien vindt u dit ook interessant >>

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, vertelt de neus van een hond niet of hij ziek is of niet. Als uw hond koorts heeft zal zijn neus waarschijnlijk wel warm zijn. Maar een hond kan zich goed voelen met een koude of warme, droge of natte neus. De beste en meest betrouwbare manier om vast te stellen of uw hond koorts heeft is door zijn temperatuur op te meten met een thermometer.

Honden verkennen, ervaren en herinneren zich hun omgeving door gebruik te maken van hun neus. En ze hebben een natuurlijke belangstelling voor alles wat een sterke geur heeft. U vindt het als eigenaar misschien walgelijk dat uw hond poep eet (en het kan zelfs zijn eigen ontlasting zijn). Er is helaas geen duidelijke verklaring voor waarom sommige honden dit doen.

Sommige mensen geloven dat een hond dit doet omdat hij bepaalde voedingsstoffen mist. Anderen geloven dat het met hun gedrag te maken heeft (het "opruimen" of verwijderen van sporen van andere honden in hun territorium) Dit gedrag is in elk geval volkomen normaal en niet schadelijk voor uw hond. Het is alleen niet fijn voor u als eigenaar.

Honden hebben, net als elk ander dier, een natuurlijk instinct om te paren en zich voort te planten. Dit is de natuurlijkste zaak van de wereld en deze drang wordt gestimuleerd door de geslachtshormonen in een mannelijk of vrouwelijk hondenlichaam. In de natuur paren honden (of wolven) volgens de wetten en het ritme van de natuur. Voor een huisdier is dit gedrag echter niet altijd wenselijk.

Chirurgische castratie stopt zowel de drang als het vermogen om te paren. Dit lijkt misschien zielig, maar in veel gevallen is het beter dan uw hond rond te laten lopen met de natuurlijke drang terwijl hij niet mag paren. Als uw hond geen fokhond is dan zal uw dierenarts u waarschijnlijk adviseren om uw hond te laten castreren of steriliseren.

Krabben is natuurlijk gedrag voor een hond.

Als hij zich zoveel en zo hard krabt dat hij kale plekken krijgt of zijn huid rood, vochtig of geïnfecteerd raakt, dan is het verstandig om naar de dierenarts te gaan.

Een jeukende huid kan verschillende oorzaken hebben, zoals vlooien, mijten, parasieten, bacteriën, gisten, ringworm, voedselallergie, pollen of stof. Het is soms moeilijk om de oorzaak te achterhalen, maar dit is wel belangrijk om de juiste behandeling te kiezen.

U kunt het beste naar de dierenarts gaan als uw hond zich teveel likt en krabt en zijn huid er slecht uit ziet.

Misschien vindt u dit ook interessant >>

Net als mensen kunnen ook honden er last van hebben als ze te zwaar zijn.

De oorzaak is heel eenvoudig. Als uw hond meer calorieen binnenkrijgt dan hij nodig heeft dan zal dit worden omgezet in vet. Als uw hond moet afvallen zal het omgekeerde plaats moeten vinden. Dit betekent dat u hem dagelijks minder calorieën (eten) moet geven dan hij nodig heeft. De opgeslagen vetten worden dan geleidelijk gebruikt en verbrand totdat uw hond weer op een normaal, gezond gewicht is.

Het gebruik van een goede dieetvoeding is de veiligste en makkelijkste manier om uw hond te laten afvallen. Het geeft uw hond minder calorieën, maar bevat wel essentiële voedingsstoffen en geeft uw hond een vol gevoel. En om ervoor te zorgen dat hij succesvol afvalt is het ook belangrijk dat hij minder traktaties en etensresten krijgt en geleidelijk meer gaat bewegen. Het goede nieuws is dat uw hond met het juiste dieet weer in vorm komt en gelukkiger, actiever en socialer wordt.

Misschien vindt u dit ook interessant >>

Goede voeding is belangrijk voor uw hond. En dit is nog belangrijker na een operatie of als hij aan een ziekte lijdt. Vaak heeft uw hond in dit geval minder eetlust. Het is daarom extra belangrijk dat de voeding gezond en smakelijk is.

Natvoeding - eventueel zelfs een "intensive care" voeding - is een goede keuze. Meng de voeding met lauwwarm water (lichaamstemperatuur) om het zo lekker mogelijk te maken. Als uw hond niet staand uit zijn eigen bak kan eten dan kunt u zijn eten ook met een lepel voeren of met een spuit rechtstreeks in zijn bek geven. Uw dierenarts of -assistent(e) kan u uitleggen hoe u dit het beste kunt doen. 

Misschien vindt u dit ook interessant >>

Nee. De fysiologie van honden is erg flexibel als het gaat om verschillende voedselbronnen. Honden zijn net als mensen omnivoren. Dit betekent dat ze zowel vlees als groentes kunnen verteren. (Dit is anders dan katten, die vlees in hun voedsel moeten hebben.)

Een hond zou zelfs op een volledig vegetarisch dieet kunnen leven, als dit op de juiste manier is samengesteld.

Vlees is echter een geconcentreerde bron van eiwitten, mineralen en vitamines. Daarnaast levert het energie en zorgt het voor een lekkere smaak. Daarom is het goed als de voeding van een hond ook vlees bevat.

 

Het kan erg onplezierig zijn als een hond een slechte adem heeft, vooral voor de mensen die regelmatig contact met hem hebben. Het is goed om na te gaan waar het vandaan komt, want het kan een serieuze oorzaak hebben.

Een huidinfectie aan de binnenkant van de lip kan een hele onaangename geur geven. Een infectie, wond of etensresten in de mond, keel of tussen de tanden is een veelvoorkomende oorzaak van een slechte adem.

Slechte adem kan ook veroorzaakt worden door zuur of voeding in de maag.

Probeer te achterhalen waar de geur vandaan komt door met een wattenstaafje langs zijn lippen of tandvlees strijken. Als u niet zeker weet wat de oorzaak is of denkt dat uw hond mogelijk ziek is, neem dan contact op met uw dierenarts.

Honden zijn omnivoren en een gezonde kattenvoeding zal dus voor de meeste honden niet schadelijk zijn. Kattenvoeding bevat over het algemeen wel meer calorieën dan hondenvoeding. Ook al is het dus niet schadelijk voor uw hond om wat kattenvoeding binnen te krijgen, op de lange termijn kan hij ervan aankomen. Als u uw kat speciale dieetvoeding geeft voor een bepaalde aandoening dan is het niet verstandig als uw hond ervan mee-eet.

Als je je hond zowel droogvoer en natvoer wilt voeren, dan is het belangrijk de juiste hoeveelheden te gebruiken om de hond niet te over- of ondervoeren. 

Download hier de tabel en zoek het voer op wat je gebruikt en bekijk de juiste hoeveelheden.

In sommige van onze voedingen gebruiken wij als ingrediënt: gehydrolyseerde dierlijke eiwitten.

De gehydrolyseerde dierlijke eiwitten die worden gebruikt zijn voor de coating van de brokken en/of voor de smaak.

Bijvoobeeld SPECIFIC Digestive Support bevat gehydrolyseerde kip/gevogelte (in de praktijk komt dit neer op kip, al geeft ‘gevogelte’ aan dat er evt ook kalkoen of ander gevogelte in kan zitten). Gehydrolyseerd betekent dat de peptides opgeknipt zijn. De peptide-grootte van de Digest is kleiner dan 10.000 dalton. Daarmee zijn de peptiden dus klein genoeg zodat het immuunsysteem er niet op kan reageren en zal daardoor in principe geen allergische reactie in hond met allergie voor kip opwekken.

keyboard_arrow_up