Mijn kat heeft spijsverteringsproblemen

Spijsverteringsproblemen bij katten komen vrij vaak voor en gaan over het algemeen na een paar dagen vanzelf over. Sommige problemen moeten echter op langere termijn behandeld worden.

De signalen dat uw kat last heeft van spijsverteringsproblemen zijn de voor de hand liggende klachten van diarree, braken, constipatie en stinkende of onregelmatig uitziende ontlasting.

Er zijn een aantal oorzaken van spijsverteringsproblemen bij katten, waaronder:

 • Infecties
 • Iets wat uw kat heeft gegeten
 • Parasieten – meestal wormen
 • Aandoeningen aan de alvleesklier, waarbij de productie van enzymen die voedsel verteren wordt verstoord
 • Een voedselallergie of -intolerantie

Wanneer moet u naar de dierenarts?

Braken en diarree is de natuurlijke manier waarop het lichaam het probleem oplost. Het is niets om u zorgen over te maken en niet nodig om gelijk naar de dierenarts te gaan. Houd uw dier in de gaten en kijk of de klachten verbeteren.

U moet naar de dierenarts bij een van de volgende klachten

 • Het braken of de diarree houdt aan, duurt enkele uren of wordt erger
 • Het braken of de diarree duurt langer dan 24 uur
 • Zwelling van de buik 
 • Tekenen van bloed in het braaksel of de diarree
 • Als het dier pijn lijkt te hebben
 • Als het dier moe of lusteloos lijkt

Als u een van deze tekenen ziet, of als u zich zorgen maakt, ga dan naar de dierenarts.

Het belang van een gezond microbioom

Het microbioom is de naam voor de biljoenen bacteriën en andere micro-organismen die in het darmkanaal leven. 

Het microbioom speelt een belangrijke rol bij de vertering van voedsel maar helpt ook het immuunsysteem te versterken, reguleert hormonen, ondersteunt gezonde darmen en speelt zelfs een rol in de gemoedstoestand. Een gezond microbioom is dus belangrijk.

In gezonde darmen is het microbioom in balans, wat betekent dat de goede bacteriën zich zo goed vermenigvuldigen dat ze de slechte bacteriën blokkeren. Wanneer er een balans is van bacteriën in de darmen, is dit een gezond evenwicht.

Een eenvoudige stoornis in de spijsvertering kan deze delicate balans echter verstoren.  

Lekkende darm

Bij een gezonde kat zijn de cellen in de darmwand nauw met elkaar verbonden door middel van 'schuifdeurtjes', deze laten water en voedingsstoffen door en blokkeren schadelijke stoffen. 

Ontstekingen in de darmen kunnen deze 'schuifdeurtjes' verstoren, waardoor de darmwand wordt beschadigd en de darmbarrière doorlatend wordt: de zogenaamde 'lekkende darm'. Wanneer dit gebeurt, kunnen bacteriën, allergenen en giftige stoffen in de bloedsomloop terechtkomen, wat leidt tot veel, ernstigere ziekten, waaronder obesitas, diabetes, nier- en leverproblemen, colitis, IBD, huidproblemen (allergieën), gewrichtsproblemen (ontsteking) en zelfs gedragsproblemen. 

Veel gevallen van een lekkende darm zijn het gevolg van geleidelijke en langdurige darmschade, veroorzaakt door problemen zoals voedselallergieën, langdurig gebruik van antibiotica of langdurige slechte absorbtie van voedingsstoffen en verstoorde spijsvertering. 

Langdurige periodes van spijsverteringsproblemen kunnen het microbioom in onbalans brengen met een overgroei van slechte bacteriën en een verminderd aantal goede bacteriën, wat tot ontstekingen kan leiden. 

Hoewel blootstelling op korte termijn niet altijd leidt tot een lekkende darm, kan het op langere termijn de darmintegriteit schaden, wat kan leiden tot nog ernstigere aandoeningen. 

Spijsverteringsproblemen moeten onder controle worden gehouden om te voorkomen dat ze erger worden

Uw kat heeft voedingsstoffen nodig

Wat de oorzaak van de verstoring ook is, het resultaat is dat uw kat niet voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt en dat moet worden aangepakt.

Wat voor soort voeding kan uw kat helpen?

Het belangrijkste is om een voeding te geven dat goed verteerbaar is.  Zo krijgt uw kat de voedingsstoffen die hij nodig heeft, zelfs als zijn spijsverteringsstelsel op lagere snelheid werkt.  Licht verteerbare ingrediënten helpen ook verdere irritatie van de maag te voorkomen en betekenen dat er minder onverteerde voeding in de darm achterblijft die slechte bacteriën voedt.

Het moet extra voedingsstoffen bevatten. Dieetvoeding dat is ontworpen om spijsverteringsproblemen te verlichten bevat vaak een hoger gehalte aan belangrijke vitaminen en mineralen om de slechte absorptie hiervan te compenseren.  Het verhoogde gehalte aan elektrolyten, zoals calcium, magnesium, kalium, natrium, fosfaat en chloride in deze dieetvoeding vervangt de elektrolyten die verloren gaan door diarree en braken.

SPECIFIC Digestive Support, spijsverteringsondersteunende dieetvoedingen, bevatten ook AuraGuard. Dit ingrediënt ondersteunt de integriteit van de darmwand door het gehalte aan eiwitten die nodig zijn voor de vorming, het onderhoud en de structuur van de zogenoemde schuifdeurtjes te verhogen. Het verbetert ook de productie van het slijmvlies dat een beschermende laag op de darmwand vormt.

SPECIFIC Digestive Support, spijsverteringsondersteunende dieetvoedingen, bevatten ook meerdere ingrediënten om het microbioom in balans te krijgen en het darmkanaal weer gezond te maken.  AuraGuard en fermenteerbare vezels (bietenpulp, XOS en FOS) zorgen voor de groei van goede bacteriën en verminderen slechte bacteriën, wat een evenwichtiger en diverser microbioom oplevert.  

Toegevoegde postbiotica leveren de gezonde bioactieve stoffen die worden geproduceerd door goede bacteriën, ondersteunen het immuunsysteem en een evenwichtige ontstekingsreactie. 

Verschillende spijsverteringsproblemen vereisen andere dieetvoedingen – vraag uw dierenarts welke dieetvoeding het beste is voor uw huisdier

 

Kenmerken

  SPECIFIC-dieetvoeding

Slechte spijsvertering, absorptie, exocriene pancreasinsufficiëntie (EPI)

In geval van een slechte spijsvertering, absorptie en exocriene pancreasinsufficiëntie (EPI) werkt het spijsverteringsproces niet goed, waardoor onverteerde voeding in de darmen achterblijft en de opname van voedingsstoffen door uw kat afneemt. Onverteerd voedsel kan worden gebruikt als voedingsbodem voor schadelijke bacteriën, wat diarree veroorzaakt.

Dieetvoeding met gemakkelijk verteerbare ingrediënten en een laag vezelgehalte is beter voor de spijsvertering en verhoogt de opname van voedingsstoffen. Hierdoor krijgt uw kat de voedingsstoffen die hij nodig heeft en blijft er minder onverteerde voeding in de darm achter.

Fermenteerbare vezels bevorderen de groei van goede bacteriën in de darmen en bèta-glucanen ondersteunen de immuunrespons van het lichaam. MOS (mannan-oligo-sachariden) binden zich aan slechte bacteriën, waardoor ze zich niet aan de darmwand hechten en zeoliet absorbeert giftige bestanddelen in de darm.
 

Met toevoeging van postbiotica en AuraGuard, een mengsel van natuurlijke antimicrobiële stoffen en citrusextract, ter ondersteuning van een gezond microbioom, immuunrespons en gezond darmkanaal.

FID & FIW Digestive Support

Colitis / Inflammatoire darmziekte 

Colitis en inflammatoire darmziekten zijn spijsverteringsproblemen waarbij de darmen ontstoken raken. Dieetvoeding dat rijk is aan omega-3 uit visolie kan helpen door de natuurlijke ontstekingsremmende processen van het lichaam te ondersteunen. De aandoening kan ook een allergische reactie op voedsel inhouden, dus hypoallergene dieetvoedingen worden ook aanbevolen. FOD-HY & FOW-HY Allergen Management Plus
Voedselallergie/-intolerantie

Spijsverteringsstoornissen kunnen worden veroorzaakt door een ongewenste reactie op bepaalde voedingsmiddelen. We spreken dan van voedselallergie of -intolerantie. Hypoallergene diëten zijn gemaakt met een laag allergeengehalte en licht verteerbare ingrediënten, waardoor het risico op een ongewenste voedselreactie wordt verkleind

FDD-HY & FDW Food Allergen Management

FOD-HY & FOW-HY Allergen Management Plus

Vezelresponsieve chronische diarree /obstipatie   Vezelresponsieve chronische diarree en obstipatie worden verholpen door vezelrijk dieetvoeding dat zorgt voor grotere, zachtere ontlasting die gemakkelijker door de darmen beweegt.

FRD & FRW Weight Reduction 

Cholestasis

Cholestase is een ziekte waarbij het galkanaal verstopt is. Gal verteert het spijsverteringsvet door grote vetdruppels af te breken in kleinere, en het vet gemakkelijker kan worden afgebroken door enzymen.  Katten met een cholestase hebben een gebrek aan gal, en dus een slechte vetstofwisseling. Vetarme dieetvoedingen kunnen helpen deze aandoening tegen te gaan.

FRD & FRW Weight Reduction 

Pancreatitis Bij pancreatitis raakt de alvleesklier ontstoken. De alvleesklier produceert enzymen die vetten en eiwitten afbreken. Dieetvoeding met een lager vet- en eiwitgehalte geeft de alvleesklier een beetje rust en een kans om te herstellen.   FDD-HY & FDW Food Allergen Management

SPECIFIC® voeding is verkrijgbaar via uw dierenarts

Vind een dierenarts in de buurt

OF

Meer artikelen voor kattenliefhebbers

keyboard_arrow_up