Uw kat helpen bij een nierziekte

Wat doen de nieren?

De belangrijkste functie van de nieren is het schoonmaken van het bloed en het afvoeren van afvalstoffen. De nieren zorgen dat deze afvalstoffen worden toegevoegd aan water, zodat er urine kan worden geproduceerd. De nieren regelen ook de vochtbalans in het lichaam – als er teveel water in het lichaam is dan wordt dit aan de urine toegevoegd, als er te weinig water is dan wordt er minder aan de urine toegevoegd waardoor deze meer geconcentreerd is.

De nieren regelen ook het zoutgehalte (zoals natrium en kalium) in het lichaam door kleine hoeveelheden aan de urine toe te voegen.

Symptomen van een nierziekte

Eén van de eerste symptomen van een nierziekte is overmatige dorst. Wanneer de nieren niet goed functioneren, zijn ze minder goed in staat om de urine te concentreren. Hierdoor is er meer water nodig om de afvalstoffen af te voeren en de zouten te reguleren. Het is soms lastig om overmatige dorst bij katten op te merken omdat een kat vaak onopvallend drinkt. Naarmate de ziekte vordert kunnen andere symptomen zichtbaar worden, zoals gewichtsverlies, zwakte, slechte eetlust en een slechte adem.

Oorzaken van nierziektes

Over het algemeen ontwikkelt een nierziekte zich geleidelijk omdat het lichaam over veel meer nierweefsel beschikt dan het nodig heeft. Hierdoor kan het een tijdje duren voordat de symptomen van de ziekte zichtbaar worden. Vaak is de oorspronkelijke oorzaak van de ziekte al lang voorbij voordat het wordt opgemerkt. 

Hoe kan voeding helpen bij een nierziekte?

Nieraandoeningen kunnen niet worden genezen, maar de juiste voeding kan helpen om de achteruitgang te vertragen. Een goede manier is om speciale dieetvoeding te geven die de hoeveelheid afvalstoffen beperkt zodat de nieren minder hard hoeven te werken. Deze diëten bevatten minder eiwitten en zout. Omdat deze voeding minder eiwitten bevat is het belangrijk dat de eiwitten van uitstekende kwaliteit zijn – dit worden ook wel eiwitten met een hoge biologische waarde genoemd.

SPECIFIC® voeding is verkrijgbaar via uw dierenarts

Vind een dierenarts in de buurt

OF

Meer artikelen voor kattenliefhebbers

keyboard_arrow_up