Voeding kan uw kat ondersteunen bij gewrichtsklachten

We weten meer over gewrichtspijn bij honden dan bij katten. SInds kort is hier meer aandacht voor. 

Katten zijn er namelijk meesters in om te verbergen dat ze pijn hebben. Iets wat ook vaak terugkomt in het "zijn katten of honden beter" debat.  Door dit stoïcijnse gedrag is het lastiger om gewrichtspijn bij een kat vast te stellen.

In een studie uit 2002 door Hardie et al. heeft men röntgenfoto's van oudere katten bekeken en ontdekt dat 90% van alle katten boven 12 jaar tekenen vertonen van degeneratieve gewrichtsaandoeningen.  Deze en andere onderzoeken doen vermoeden dat artrose vaker voorkomt dan wordt gedacht.

Tekenen dat uw kat (in stilte) lijdt aan pijnklachten:

  • Minder bewegelijk: Minder zin om te springen, langzamer op de trap.
  • Minder actief: Hij slaapt mogelijk meer en op andere, moeilijk bereikbare plekken en gaat minder naar buiten. Verzorgt zichzelf minder goed en zijn vacht ziet er minder gezond uit.
  • Rusthouding: Het valt u misschien op dat uw kat niet meer in een ontspannen, opgekrulde houding slaapt, maar juist in een gespannen houding op zijn borst zit met zijn pootjes onder zich.
  • Gedragsverandering: Sneller geïrriteerd en minder zin om met anderen om te gaan. Mogelijk vindt uw kat het vervelend om aangehaald te worden en is hij sneller agressief of bang – dit is logisch gedrag bij pijnklachten.
  • Toiletgewoontes: Uw kat kan in huis gaan plassen – mogelijk is het simpelweg te pijnlijk om in de kattenbak te kruipen.

 

Wat is artrose?

Artrose is een verslechtering van het kraakbeen om de gewrichten. In een normaal, gezond lichaam worden de botten beschermd door kraakbeen. Kraakbeen wordt constant afgebroken en opgebouwd. In een gezond lichaam wordt het sneller opgebouwd dan het wordt afgebroken. Als het kraakbeen echter sneller wordt afgebroken dan het wordt opgebouwd, bijvoorbeeld door ouderdom, ziekte of genetische aanleg, dan verdwijnt het kraakbeen langzaam waardoor de botten tegen elkaar aankomen. Dit zorgt voor pijn, irritatie en ontstekingen.

Kan voeding helpen bij artrose?

Bij artrose kan de juiste voeding op 3 manieren helpen.

1. Remmen van ontstekingen:  Voeding die rijk is aan Omega-3 vetzuren uit visolie kan het natuurlijke ontstekingsremmende proces in het lichaam ondersteunen.   

2. Ondersteunen van kraakbeen:

  • Omega-3 uit visolie vermindert de activiteit van enzymen die kraakbeen afbreken.
  • Glucosamine en chondroïtine zijn belangrijke onderdelen van kraakbeen. Als deze stoffen in de voeding zitten kunnen ze de benodigde bouwstenen leveren om het kraakbeen te herstellen.
  • Mangaan ondersteunt de vorming van nieuw kraakbeen.
  • Vrije radicalen, die tijdens de ontstekingen vrijkomen, zorgen voor verdere afname van kraakbeen.  Voldoende antioxidanten in de voeding kunnen helpen om deze vrije radicalen te neutraliseren.

3. Optimaal gewicht: Overgewicht is zowel een oorzaak als een gevolg van gewrichtsproblemen. Overgewicht zorgt ervoor dat kraakbeen sneller verdwijnt. Daarnaast zorgt de pijn ervoor dat er minder wordt bewogen, wat weer een negatief effect heeft op het gewicht. 

SPECIFIC® voeding is verkrijgbaar via uw dierenarts

Vind een dierenarts in de buurt

OF

Meer artikelen voor kattenliefhebbers

keyboard_arrow_up