ONZE SPECIALE INGREDIËNTEN

Vis staat centraal bij alles wat we doen bij SPECIFIC®. Daarnaast gebruiken we andere ingrediënten die we met zorg selecteren om de juiste voedingswaarde te leveren.

Graan/Maïs

Volkoren graan en maïs bevatten goed verteerbare koolhydraten als energiebron voor honden en katten. Het bevat ook eiwitten, essentiële vetzuren (linolzuur) en antioxidanten (vitamine E en bètacaroteen).

Witte rijst

Witte rijst geeft uitstekende, goed verteerbare koolhydraten voor honden en katten. Daarnaast biedt rijst ook andere belangrijke voedingsstoffen zoals eiwitten, vitaminen en mineralen. Rijst wordt vaak gebruikt in SPECIFIC® omdat het bijzonder goed verteerbaar is, weinig allergenen bevat en glutenvrij is.

Haver

Volkoren haver is een gezonde bron voor koolhydraten en relatief rijk aan oplosbare vezels. In speciale SPECIFIC® dieetvoeding wordt haver gebruikt voor de lage glycemische index, waardoor het ideale koolhydraten zijn voor honden en katten met diabetes mellitus. De lage glycemische index bevordert een geleidelijke vrijgave van glucose uit de voeding, waardoor bloedsuikerspiegel na een maaltijd redelijk stabiel blijft.

Tarwe

Volkoren tarwe is een uitstekende bron van koolhydraten en levert katten en honden energie. Het bevat ook goed verteerbare, hoogwaardige eiwitten, is rijk aan essentiële aminozuren, belangrijke vitamines en mineralen. Volkoren tarwe is ook een goede bron van vezels, wat belangrijk is een gezond maag-darmkanaal.

Sojameel

Sojameel wordt gemaakt van gemalen sojabonen en wordt voornamelijk gebruikt als eiwitbron. Het bevat echter ook koolhydraten, vetten, vezels en mineralen.  

Het sojameel is GMO-vrij, net als alle andere grondstoffen die in SPECIFIC® voeding worden gebruikt.

Rijst eiwit

Rijst eiwit is een gezuiverd deel van rijst dat veel eiwit bevat. Rijst eiwitten zijn goed verteerbaar en leveren essentiële aminozuren, vooral zwavel dat de aminozuren cysteïne en methionine bevat. Rijst eiwit wordt geselecteerd als eiwitbron in de hypoallergene dieetvoeding van SPECIFIC™ vanwege zijn lage gehalte aan allergenen.

Aardappel eiwit

Aardappeleiwit wordt gewonnen uit aardappels en biedt een geconcentreerde, kwalitatief hoogwaardige eiwitbron. Aardappeleiwit is goed verteerbare eiwitbron met een hoge voedingswaarde, die voldoet aan de aminozuur behoefte van honden en katten.

Wei eiwit

Wei eiwit is een goed verteerbare eiwitbron, afkomstig van melk, met een hoogwaardig aminozuur profiel die voldoet aan het aminozuur profiel van honden en katten.

Maïs eiwit

Maïs eiwit is een geconcentreerde eiwitbron uit maïs. Het is een hoogwaardige eiwitbron in diervoeding met een uitstekende verteerbaarheid. Maïs eiwit bevat relatief weinig mineralen en is dus een geschikt ingrediënt voor een dieet ter ondersteuning van gezonde urinewegen bij katten.

Ei

Sommige SPECIFIC® voedingen gebruiken gedroogde hele eieren als eiwitbron. Eieren zijn een uitstekende eiwitbron die alle benodigde essentiële aminozuren bevatten voor katten en honden.
Eieren zijn ook zeer rijk aan het essentiële vetzuur linolzuur, dat essentieel is voor de optimale conditie van huid en vacht. Eieren zijn rijk aan lecithine. Dit werkt als emulgator, waardoor water en olie makkelijker kunnen worden gemengd. Hierdoor zijn eieren een goed ingrediënt in dieetvoeding voor de ondersteuning van een gezonde spijsvertering.
SPECIFIC® CDD Food Allergy Management is gebaseerd op ei en rijst als nieuwe bronnen voor eiwitten en koolhydraten en daarom een geschikt ingrediënt bij een voedselallergie.

Omdat eieren zeer weinig purines bevatten, is CDD Food Allergy Management ook gunstig voor honden met uraatstenen.   

Vet uit varkensvlees

Vet uit varkensvlees wordt gebruikt als coating op de brokjes van meest droge voedingen van SPECIFIC®. Vet is een goede energiebron voor katten en honden en is belangrijk voor de opname van bepaalde vitamines. Vet uit varkensvlees maakt de voeding smakelijker en levert de essentiële vetzuren linolzuur (essentieel voor huid en vacht conditie in honden en katten) en arachidonzuur (essentiële vetzuren voor katten).
Het varkensvet dat wordt gebruikt in de SPECIFIC® voedingen is afkomstig van varkens die zijn goedgekeurd voor menselijke consumptie. Dit vet bevat geen eiwitten uit varkensvlees en is dus ook geschikt voor huisdieren met een allergie voor varkensvlees.

Vet uit kippenvlees

Kippenvet wordt gebruikt als coating op de brokjes van sommige droge voedingen van SPECIFIC®. Vet is een goede energiebron voor katten en honden en is belangrijk voor de opname van vitamines die in vet oplosbaar zijn. Kippenvet maakt de voeding smakelijker en levert de essentiële vetzuren linolzuur (essentieel voor de huid- en vacht conditie van honden en katten) en arachidonzuur (essentiële vetzuren voor katten).

Fructo-oligosacchariden (FOS)

FOS zijn oplosbare, fermenteerbare vezels die niet kunnen worden verteerd door de spijsverteringsenzymen van een kat of hond. FOS komen onverteerd via de dunne darm in de dikke darm terecht waar ze als prebiotica werken, ter ondersteuning van de groei van nuttige darmflora bacteriën zoals Lactobacillus en Bifidus die een gezonde spijsvertering ondersteunen. Pathogene bacteriën zoals Salmonella kunnen FOS niet fermenteren.

FOS zijn afkomstig uit cichoreiwortels.

Bèta-glucanen

The bèta-1,3/1,6-glucanen uit bakkersgist ondersteunen het immuunsysteem.

Door de structuur van deze bèta-1,3/1,6-glucanen kunnen ze zich aan de receptoren van immuuncellen hechten, waardoor het immuunsysteem een seintje krijgt en waarmee ze dus de immuunrespons ondersteunen.

Psyllium husk

Psyllium husk zijn de buitenste schillen van de zaden van de plant "Plantago ovata" en bevat voornamelijk vezels die water kunnen binden. Psyllium staat bekend om zijn gunstige invloed op de regulering van het maagdarmkanaal. Door de slijmvormende eigenschappen kan het een beschermende laag vormen op de binnenwand van de darmen. Psyllium husk wordt vaak gebruikt bij de behandeling van verstopping en diarree bij huisdieren.  

Taurine

Taurine heeft vele functies in het lichaam op het gebied van het zenuwstelsel, het cardiovasculaire systeem en het netvlies in het oog.
Honden kunnen taurine zelf aanmaken in het lichaam, maar katten niet. Katten hebben dus taurine in hun voeding nodig.

Als de voeding van een kat niet voldoende taurine bevat, zal de kat hartproblemen ontwikkelen en zal het netvlies van zijn ogen achteruit gaan. Dit leidt tot blindheid.

Als katten en honden al hartproblemen hebben wordt een voeding met extra taurine aangeraden ter ondersteuning van de hartfunctie.

Yucca extract

De Yucca plant groeit in de Zuid-Westelijke woestijnen van de Verenigde Staten en Noord Mexico. De Yucca plant heeft het vermogen om ammoniak in hoge concentraties te binden waardoor ze in deze vijandige omgevingen kunnen overleven.

Tegenwoordig wordt het extract van de "Yucca schidigera" veel gebruikt in diervoeding om ammoniak te binden waardoor de ontlasting minder sterk ruikt.

Er zijn meerdere redenen waarom vis zo gezond is, maar de Omega-3 vetzuren zijn de belangrijkste reden. Hieronder leggen we uit wat dit zijn en hoe ze werken.

Wat zijn Omega vetzuren?

Omega-3 en Omega-6 vetzuren zijn betrokken bij vele processen in het lichaam zoals de aanmaak van gezonde cellen en het behoud van gezonde hersen- en zenuwfuncties. 

Het lichaam kan deze vetzuren zelf niet aanmaken en moet ze dus uit de voeding halen.

Bronnen van Omega vetzuren

Omega-6 vetzuren komen in meerdere voedingsmiddelen voor, zoals plantaardige oliën, gevogelte, eieren, noten en verschillende soorten granen.

Omega-3 vetzuren kunnen uit plantaardige bronnen komen, zoals lijnzaad en lijnzaadolie, of uit vis. De Omega-3 vetzuren uit plantaardige olie hebben echter een andere vorm dan het lichaam nodig heeft. De juiste vorm van Omega-3 vetzuren komt alleen voor in vis.

Niet alle Omega-3 vetzuren zijn gelijk

De Omega-3 vetzuren uit vis hebben een gunstige werking: Omega-3 uit plantaardige bronnen zoals lijnzaad en lijnzaadolie is de eenvoudigste vorm van het korte-keten Omega-3 vetzuur - Alfa-linoleenzuur (ALA). Wat het lichaam echter nodig heeft zijn de lange-keten Omega-3 vetzuren, EPA & DHA.

Strikte herbivoren en carnivoren die geen vis eten kunnen ALA omzetten naar EPA & DHA. Als omnivoren kunnen we dit veel moeilijker en zal maar een zeer klein percentage van de ALA omgezet worden in de gunstige EPA & DHA.

Daarom is het beter om vis te eten als bron van de Omega-3 vetzuren EPA en DHA.

Verhouding Omega-3 en Omega-6

Het wordt aangenomen dat de mens zich heeft ontwikkeld met een verhouding tussen Omega-6 en Omega-3 van 1:1. De voeding van nu is echter rijk aan plantaardige oliën waardoor de verhouding nu gemiddeld uitkomt op zo'n 10:1 (Omega-6 : Omega-3) en wel op kan lopen tot 30:1. De ideale verhouding ligt rond 4:1. Het is dus duidelijk dat we meer Omega-3 vetzuren uit vis moeten eten om deze verhouding beter in balans te brengen.

Waarom moet de verhouding tussen Omega-6 en Omega-3 vetzuren in balans zijn?

Voor de ontstekingsremmende werking op de organen moet er een goed evenwicht zijn tussen Omega-6 en Omega-3 vetzuren in het lichaam.

Eicosanoïden zijn signalerende moleculen die een aantal van de lichaamsprocessen regelen, vooral op het gebied van ontstekingen en de werking van het immuunsysteem.

Eicosanoïden worden gevormd uit Omega-3 of Omega-6 vetzuren, waarbij de eicosanoïden uit Omega-6 zorgen voor ontstekingen. 

Omdat de Omega-3 en Omega-6 vetzuren dezelfde enzymen en transportsystemen gebruiken zal extra beschikbaarheid van de gunstige eicosanoïden uit het Omega-3 vetzuur EPA helpen om de ontstekingsvormende eicosanoïden uit Omega-6 vetzuren te blokkeren.

De ontdekking van de voordelen van Omega-3

Aan het begin van de 20ste eeuw werd vet alleen beschouwd als een makkelijke bron van calorieën. In 1929 ontdekten George en Mildred Burr dat vetten een veel belangrijkere rol speelden voor gezondheid en dat een tekort aan deze vetten vaak tot de dood leidde. Ze bestempelden linolzuur als "essentieel vetzuur" en dit is nu een standaard term geworden.

In 1980er jaren werd in een aantal studies vastgesteld dat de Eskimo's uit Groenland (Inuits) minder last hadden van hart- en vaatziektes dan hun Deense buren. Er werd gedacht dat dit kwam door de vele Omega-3 vetzuren uit de vis, zeehonden en walvisblubber in hun voeding. (Kromann en Green 1980) (Bjerregaard en Dyeberg 1988).

In 1982 won het team van de Zweedse wetenschappers Bergström en Samuelsson en de Britse John Vane de Nobelprijs voor hun onderzoek en ontdekking dat het de eicosanoïden uit Omega-3 vetzuren waren die voor de vele gezondheidsvoordelen zorgden. 

De voordelen van Omega-3 in de voeding

Ondersteuning van hersenen en ogen: De Omega-3 vetzuren DHA zijn belangrijke bouwstenen van de hersenen en het netvlies en spelen een sleutelrol in de vorming van celmembranen in de hersenen. Hierdoor worden ontstekingen in de hersenen geremd en nieuwe celvorming in de hersenen gestimuleerd. Meer dan eenderde van de vetzuren in het netvlies bestaat uit het Omega-3 vetzuur DHA en het wordt gezien als een essentieel element voor de ontwikkeling van het netvlies.

Vacht- en huidconditie: Omega-3 uit visolie ondersteunt een gezonde huid en vacht door de productie van ontstekingsbevorderende eicosanoïden te remmen. Visolie bevordert ook de aanmaak van talg - een wasachtige substantie - dat een versoepelende werking heeft op de huid en vacht en dat een olieachtige beschermlaag geeft waardoor het glanst.

Soepele gewrichten: De belangrijkste oorzaak van pijn in de gewrichten in de afbraak van kraakbeen. In een normaal, gezond lichaam worden de botten beschermd door kraakbeen, een soepel rubberachtig weefsel. Dit kraakbeen beschermt de uiteinden van de botten, op de plek waar ze de gewrichten raken, en zorgt voor demping waardoor de gewrichten makkelijk kunnen bewegen.
In een gezond lichaam wordt kraakbeen net zo snel opgebouwd als afgebroken.
Als het opbouwen echter langzamer gaat (bijvoorbeeld door ouderdom, ziekte of genetische aanleg) of de afbraak veel sneller gaat (door intensieve beweging of overgewicht) dan breekt de laag kraakbeen tussen de 2 botten af waardoor de botten langs elkaar gaan schuren. Dit zorgt voor pijn, irritatie en ontstekingen.
Omega-3 vetzuren uit visolie kunnen helpen door de aanmaak van ontstekingsbevorderende eicosanoïden te remmen.

keyboard_arrow_up