Omgaan met spijsverteringsklachten

 

Over het algemeen hebben honden een bijzonder goede spijsvertering. Met alles wat uw hond opeet tijdens zijn dagelijkse wandeling moet zijn spijsvertering ook wel sterk en veelzijdig zijn. Helaas hebben honden ook hun zwaktes. Teveel eten, infecties, stress of wanneer hij iets afwijkends eet zijn oorzaken die kunnen leiden tot problemen met zijn spijsvertering. Bovendien lijden er steeds meer honden aan voedselintoleranties en allergieën. Wat de reden ook is voor de klachten, de symptomen zijn vaak vergelijkbaar en makkelijk op te merken.

Wat zijn de symptomen van een hond met een gevoelige maag?

Spijsverteringsklachten zijn niet prettig.

U kunt spijsverteringsklachten het beste opmerken aan de ontlasting van uw hond. Het is dus goed om dit in de gaten te houden. Spijsverteringsklachten uiten zich meestal in ontlasting die zacht of vloeibaar is. Als een hond iets verkeerds heeft gegeten of er sprake is van infecties dan lost het lichaam dit op door het snel uit het lichaam te werken. Op deze manier ontstaan vaak diarreeklachten. Overgeven is een andere reactie van het lichaam om zo snel mogelijk van de stoffen af te komen.

Verstopping is een andere klacht die erg vervelend kan zijn voor uw hond. In dit geval blijven de voedingsstoffen te lang in de darmen zitten en wordt het water weer door het lichaam opgenomen. Hierdoor wordt de ontlasting hard en gaat poepen moeizaam.

Wanneer moet ik me zorgen gaan maken bij spijsverteringsklachten?

Het is heel normaal als uw hond af en toe diarree of verstopping heeft en soms moet overgeven. Als de klachten ernstiger worden of meer dan een paar dagen aanhouden dan is het tijd om het serieus te nemen. Let hierbij ook vooral op of u slijm ziet in de ontlasting (een veel voorkomend symptoom van het prikkelbare darm syndroom). Ook bloed is geen goed teken en kan duidelijk op een ontsteking in de dikke darm.

Wat de oorzaak ook is, spijsverteringsklachten zorgen vaak voor een slechte opname van voedingsstoffen. Als uw hond vocht geeft verloren door over te geven of diarreeklachten dan kan hij een tekort krijgen aan essentiële elektrolyten zoals calcium, magnesium, kalium, natrium, fosfaat en chloride. Hierdoor zal hij minder energie hebben.

Wat is de beste hondenvoeding bij een gevoelige maag en diarree?

U kunt zich vast wel voorstellen dat voeding een belangrijke rol speelt bij een gezonde spijsvertering. Als er spijsverteringsklachten zijn dat komt dat waarschijnlijk (ook) door de huidige voeding. Het aanpassen van de voeding kan dus al snel voor verbetering zorgen. Speciale voeding die de spijsvertering ondersteunt is vaak vrij van de ingrediënten die voor problemen (kunnen) zorgen.

Een hond met een gevoelige maag en spijsverteringsklachten heeft een andere voeding nodig die weinig vezels bevat en goed verteerbaar is. Op deze manier kunnen de voedingsstoffen goed worden opgenomen. De voeding moet ook veel mineralen bevatten en in vet oplosbare vitamines. Dit heeft uw hond nodig omdat bepaalde stoffen slecht in zijn darmen worden opgenomen en hij ook belangrijke stoffen verliest bij het overgeven.

SPECIFIC® heeft meerdere voedingen voor honden met spijsverteringsklachten 

Voor honden die last hebben van de meest voorkomende spijsverteringsklachten raden we CID of CIW Digestive Support aan. Deze dieetvoedingen zijn ook geschikt voor honden met dikke-darmontstekingen. Als uw hond spijsverteringsklachten heeft vanwege een voedselallergie of intolerantie dan raden we onze hypoallergene voedingen aan. Bij (langdurige) verstopping is een vezelrijke voeding als Weight Reduction of Weight Control bijzonder geschikt.

U kunt op deze website meer lezen over de verschillende voedingen. Uw dierenarts kan u goed adviseren welke voeding het beste aansluit bij de behoefte van uw hond.

SPECIFIC® voeding is verkrijgbaar via uw dierenarts

Vind een dierenarts in de buurt

OF

Meer artikelen voor hondenliefhebbers

keyboard_arrow_up